Kral Forum

PlayStation Portable - PsP - Nedir? Uyeolj



Join the forum, it's quick and easy

Kral Forum

PlayStation Portable - PsP - Nedir? Uyeolj

Kral Forum

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

rel="publisher"

    PlayStation Portable - PsP - Nedir?

    uÄŸur
    uÄŸur
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 2372
    Karizma Puanı : 7113
    Kayıt tarihi : 02/04/10

    PlayStation Portable - PsP - Nedir? Empty PlayStation Portable - PsP - Nedir?

    Mesaj tarafından uÄŸur C.tesi Mayıs 08, 2010 1:22 pm

    Psp Nedir..?

    Belli bir yaşın üstünde olanlar için Amiga ve Commodore gibi oyuncuların çok tercih ettiği zamanının önemli ürünlerini bilmeyen yoktur.
    Oyunlarla başlayan bilgisayar ile birliktelik daha sonra diğer yazılımları kullanmaya ve ardından da bilgisayar kurdu olmaya kadar *ürür biz kullanıcıları.
    Günümüzde Amiga ve Commodore gibi oyun oymayı kolaylaştıran cihazların yerini Play Station, Xbox vb. oyun konsolleri aldı. Bu konsoller genelde sadece oyun oynamak için tasarlandıkları ve genelde kendileri için üretilen özel oyunları oynadıkları için performans ya da benzeri sorunlar yaşatmıyor. Ayrıca kilitlenme, güncellenme gibi zaman zaman can sıkıcı olabilecek problemler de oluşturmuyorlar.

    MİNİK PLAY STATION


    Sony tarafından üretilen dünyada en yaygın olarak kullanılan oyun konsollerinden biri olan Play Station, bir döneme damgasını vuran ve bu etkisini Play Station 2 ile de pekiştiren bir ürün. Firma bu pazardaki potansiye görerek, yeni bir ürünü piyasaya sürdü. Taşınabilir Play Station yani İngilizce kısaltmasıyla PSP (Play Station Portable) böyle bir fikrin ürünü. Bu anlamda ürün için minik bir Play Station demek mümkün.

    KUTU İÇERİĞİ


    * Sony PSP
    * Kulaklık
    * Kablolu Uzaktan Kumanda
    * Kumaş Kılıf
    * 32 Mbyte Memory Stick Pro Duo bellek
    * Şarj cihazı


    GENEL ÖZELLİKLER


    Tam bir taşınabilir oyun makinesi olan PSP, parlaklık kontrolü bulunan 480x272 piksel 16.7 milyon renk, 130 bin piksellik, 16:9 formatında (wide screen) bir LCD ekrana sahip. Ürünün dahili olarak 4 Mbyte DRAM hafızası bulunuyor. Ayrıca cihazla beraber 32 Mbyte Memory Stick Pro Duo bellek de veriliyor. Bağlantı imkanları olarak gelişmiş özellikleri bulunan PSP’de IEEE 802.11b (Wi-Fi) kablosuz ağ bağlantısı, USB 2.0 desteği, Memory Stick PRO Duo yuvası ve IrDA (kızılötesi) seçenekler arasında. Cihazın üstünde bulunan işlemci 333 MHz gücünde ve data bant genişliği 128 bit.

    Disk okuyucu olarak özel üretim olan ve Sony’nin UMD (Universal Media Disc) adını verdiği özel bir teknolojiyi kullanan ürün de bu disklere 1.8 Gbyte bilgi saklanabiliyor. Lityum Iyon pil kullanan ürün, pili ile beraber 260 gr ağırlığa sahip. MP3 desteği bulunan PSP, MPEG4 video sıkıştırma formatını destekliyor.

    GENEL GÖRÜNÜM

    Köşeleri yuvarlak dikdörtgen formunda tasarlanan ürün, ön yüzün neredeyse tamamını kaplayan 480x272 piksellik ekran ile dikkat çekiyor. Üst yüzeyde ekrandan arta kalan boşluklar siyah renkte ve 16 adet butonu üzerinde barındırıyor. Bu siyah rengin çok güzel durduğunu ve cihaza büyük bir karizma kattığını söylemek mümkün.

    PSP düğme ve buton sayısı olarak bu güne kadar incelediğim ürünler içerisinde en bonkör olanı. Sadece üst yüzünde 16 tane düğme bulunuyor. Yan yüzlerdeki yuva ve butonların sayısı ise 10. Ürünün oyun oynamak için kullanıldığı düşünülürse bu kadar buton boşuna değil.
    Üst yüzde solda (ekranın da solunda) dört farklı yönü gösteren navigasyon tuşları oyunlar esnasında oyuncunun hareketlerini kumanda etmeyi yarıyor. Aynı zamanda ürünün ana münüsünde gezinmeyi bu navigasyon tuşları ile yapıyoruz. Bu tuşların hemen altında joystick gibi her yöne hareket edebilen tuş bulunuyor. ‘Analog Stick’ adı verilen bu düğme serbest bir şekilde dört yöne hareket edebiliyor ve hemen üstünde bulunan navigasyon tuşları ile aynı özelliklere sahip.

    LCD ekranın hemen altında soldan sağa doğru sıralamak gerekirse HOME (ana menüye geçme tuşu), VOL + - (sesi arttırıp azaltma), ekranın parlaklığını değiştirme (3 kademeli), ses tuşu (normal kullanımda mute görevi, kulaklık takıldığında ses modları (Pops, Jazz, Unique, Heavy, OFF) arasında geçiş sağlıyor), SELECT (oyun ve film gibi uygulamalarda seçim görevi), START (seçilen görevi başlatma) tuşları bulunuyor.

    LCD ekranın sağında ve aynı zamanda üst yüzünde sağında 4 adet tuş bulunuyor. Bu 4 tuşun üzerinde kare, üçgen, çarpı ve daire işaretleri yerleştirilmiş. Kare işaretli tuş genelde oyun ve filmlerle kullanılırken (her uygulamaya göre farklı bir görevi oluyor), üçgen tuşu ana menüde ek özelliklerin görülebilmesini sağlıyor (bir nevi sağ tıklama), daire tuşu seçim işlemini görürken, X işaretli tuş ise bir önceki seçeneğe geri gelme (bir nevi Escape) görevini taşıyor.
    Cihazın ön yan yüzünde solda kulaklık ve uzaktan kumandanın girişleri bulunuyor. En sağ kısımda ise güç girişi bulunuyor. Önden bakıldığında sağ yan yüzde POWER yani açma/kapama tuşu bulunurken, bu tuşun bir kademe geri çekilmesiyle HOLD özelliği aktif hale geliyor.

    Önden bakıldığında üst yan yüzde en sağda ve en solda şeffaf tasarlanan ve üzerlerinde L (Left), R (Right) harfleri olan seçim tuşları bulunuyor. Bu tuşlar oyunlarda, filmlerde ve ana münede kullanılabiliyor. Yine bu yüzde R tuşuna yakın olarak konumlanan bir noktada arka yüzde bulunan UMD yuvasının açma kapama düğmesi bulunuyor. Bu yüzde tam ortada ise USB bağlantı yuvası konumlandırılmış.
    Yine önden bakıldığında sol yan yüzde ise Wi-Fi ON/OFF tuşu bulunuyor. Onun hemen altında arka yüze doğru konumlandırılan Memory Stick Pro Duo bellek yuvası var.
    Arka yüzde ise az önce de bahsettiğim gibi UMD yuvası bulunuyor. Bu yuvanın kapağı üst yan yüzde bulunan sürgülü bir düğme ile açılıp kapanabilir. Arka yüzün en solunda ise pil yuvası yerleştirilmiş.

    KULLANIM - GENEL


    Cihazı POWER düğmesini açtıktan yaklaşık 30 saniye sonra kullanmaya başlıyorsunuz. Bu ürünü sıfırdan açtığınızda geçerli bir bekleme süresi. Normalde herhangi bir anda kapattığınızda açar açmaz kullanılmaya başlanıyor. 30 saniyelik bekleme süresi ise pili bittiğinde ya da pilini çıkartığınızda geçerli olan bir zaman. Yani normalde POWER düğmesine bastığınızda ürün aslında bekleme moduna geçiyor. Siyah dış gövde kaplaması, net ve keskin görüntülü LCD ekranı ile etrafınızdakilerin ilgisini çeken bir cihaz PSP.
    Bu 480x272 piksellik devasa ve Wide Screen ekranın parlaklığı ve keskinliği çok çok iyi. Ancak üzerindeki kaplama sebebiyle parmak izlerine karşı çok hassas. Özellikle elleriniz biraz kirli ise ekrana fazla dokunmamanız gerek. Hemen parmak izi ekrana çıkıyor.
    Temel görevi olan oyun işlevini rahatlıkla yerine getirecek kadar hızlı bir işlemciye sahip olan ürün, oyunları UMD adı verilen ve Sony icadı olan bir teknoloji ile oynuyorsunuz. Oyunlar UMD (Universal Media Disc) üzerinde geliyor. Bu diskler özel bir kutu içerisinde muhafaza ediliyor ve bu sayede dış etkenlerden korunuyor. 1.8 Gbyte’a kadar bilgi saklanabilen bu disklerde oyun, film gibi uygulamalar bulmak mümkün.
    PSP’yi asıl görevi olan oyun oynamanın dışında müzik dinleme, fotoğraflara bakma, kablosuz ağ yardımı ile internete girme gibi işler için de kullanabiliyorsunuz.
    Ürünün çok fazla tuşa sahip olması kullanım sırasında pek de sorun olmuyor. Ama benim gibi bu tip cihazları önceden kullanmamış biri iseniz başlangıçta biraz sıkıntı oluşturacağı kesin. Zamanla alışılan bu tuş çeşitliliği özellikle oyunlarda çok işe yarıyor. Kombo hareketlerin bazıların bu tuşlara aynı anda basarak gerçekleştiriyorsunuz.
    Taşınabilir bir oyun konsolüne sahip olmak çok eğlenceli. Gün içinde istediğiniz zaman istediğiniz yerde oyun oynamak mümkün. Cihazın diğer özelliklerini de istediğinizde kullanabilmemiz çok güzel. Ayrıca ürünün kablosuz ağlara bağlanma özelliği ile internete de girebiliyor olması ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bu teknolojiden faydalanabileceğimiz anlamına geliyor.
    Bu minik oyun makinesi, Wi-Fi yani kablosuz ağ bağlantısını kullanarak çoklu kullanıcı (multiplayer) oyunları oynamaya izin veriyor. Eğer arkadaşlarınızda da bu cihazdan varsa aynı oyunu oynamanız mümkün. Ürün 8 kişiye kadar çoklu kullanıcı desteği veriyor.
    PSP, fonksiyonlarını temel olarak 4 bölüme ayırmış. Ana menüsündeki simgelerden de anlaşılacağı gibi bu özellikler Photo, Music, Video ve Game. Şimdi sırayla bu özelliklerin kullanımını inceleyelim:

    PHOTO (FOTOĞRAF)

    Bu özelliği yardımı ile bellek kartına yüklediğiniz ya da herhangi bir fotoğraf makinesi tarafından çekilen fotoğraflarınızı görebiliyorsunuz. Bu fotoğrafları slide show olarak izleyebildiğiniz gibi %200’e kadar büyütme ve %24’e kadar küçültme yaparak bakabiliyorsunuz. Ayrıca fotoğrafları başka cihazlara gönderebildiğiniz gibi (etraftaki diğer PSP’lere) masaüstü deseni (wallpaper) olarak da atama yapmak mümkün.


    MUSIC (MÜZİK)


    PSP’nin bir diğer özelliği ise müzik dosyalarını çalabilmesi. İncelemelerim sırasında yaptığımız testlerde ürünün MP3 dosyalarını desteklediğini gördüm. MP3 parçalarını istediğiniz sırayla ya da karışık olarak çaldırabiliyorsunuz. Öte yandan kulaklığı kullanırsanız SES modu düğmesiyle önceden belirlenmiş ses ayarlarını yükleyebiliyorsunuz. Harici hoparlör ile kullanım da başarılı olsa da kulaklık çıkışındaki kalite gibi değil. Kulaklıkla müzik dinlendiğinde gerçekten müzik dinlediğinizi anlıyorsunuz. Öte yandan ürün sadece MP3 değil Sony’nin kendi formatı ATRAC 3plus’ı da destekliyor.


    GAME (OYUN)

    Bu ürünün satın alınmasındaki en önemli sebeplerden biri oyun oynamak. PSP de bu görevi başarı ile yerine getiriyor. Piyasada birçok PSP oyunu bulmak mümkün. Bu oyunların ortalama satış fiyatı ise 100 YTL civarında (70-80 YTL’ye de oyun bulmak mümkün). Ürünün fiyatı düşünüldüğünde bu rakam biraz yüksek gibi. PSP’nin fiyatına oranlandığında bu rakam neredeyse 5’te birine denk geliyor ki biraz yüksek. Sebebi ise muhtemelen ülkemizdeki vergi oranları.
    Oyunlar hakkında fazla yoruma gerek yok. Birçok popüler oyunun ülkemizde bulmak mümkün. Oyunları tek başınıza oynayabildiğiniz gibi etraftaki diğer PSP’ler ile de oyun oynamak mümkün. Çoklu oyun ortamı (multiplayer) iki şekilde gerçekleştirilebiliyor: Birincisi Game Sharing yani oyunu paylaştırma. Bu yöntemi uygulayabilmek için oyunun bu özelliği desteklemesi gerekiyor. Eğer elinizde bu tarz bir oyun varsa tek bir oyun UMD’si ile 8’e kadar PSP’nin aynı oyunu oynamasını sağlayabiliyorsunuz.
    İkinci yöntem ise oyunun multiplayer desteğini kullanmak. Bu da her oyunda bulunan bir özellik değil. Yazı için bana gönderilen oyun MediEvil idi ve oyunun multiplayer modu bulunduğundan çoklu ortam testlerini onunla gerçekleştirdim. Açık ve net olarak söyleyebilirim ki PSP’de oyunun tadı iki ya da daha fazla kişi ile oynandığında çıkıyor. Kablosuz bağlantı yardımı ile 8’e kadar oyuncu desteği çok faydalı. Bu bağlantıyı kullandığından cihazların birbirini görmesi gerekmiyor. Hatta NTV binasında yaptığımız testlerde 50 metre mesafeye kadar (arada duvarlar da vardı) rahatlıkla iki PSP arasında oyun oynamaya devam ettik. Açık alanda bu mesafe biraz daha artabilir.
    Wi-Fi özeliği sayesinde havaalanı, tren istasyonu gibi kalabalık mekanlarda hiç tanımadığınız birileriyle oyun oynamak mümkün olabilir.

    MOVIE (FİLM)

    Sony tarafından üretilen ve UMD’lerde satışa sunulan filmleri satın alıp PSP üzerinde izlemek mümkün. Görüntü kalitesi, ekranın kalitesi ile birleşince sonuç mükemmel denilecek kadar iyi oldu. Üründe dahili hoparlör bulunuyor ve isterseniz sesleri bu hoparlör ile dinleyebiliyorsunuz. Ancak asıl ses marifetleri kulaklık takıldığında ortaya çıkıyor ve gerçekten çok iyi. Hazır gelen ekolayzır modlarına benzeyen özellik yardımı ile daha güzel sonuç almak mümkün. Ayrıca ürünle beraber verilen ve kulaklığa takılan kablolu uzaktan kumanda da kullanışlı. Film ve müzik parçalarında ileri-geri alma, sesi arttırıp azaltma ve durdurma gibi işlemleri bu uzaktan kumanda ile cihaza dokunmadan yapabiliyorsunuz.

    KABLOSUZ AĞLARA BAĞLANABİLME

    Kablosuz ağlara bağlanabilme özelliği PSP’nin rakiplerinde pek bulunmayan bir özellik. IEEE 802.11b desteği bulunan üründe bu özellik bir düğme yardımı ile açılıp kapanabiliyor.

    Wi-Fi özelliğini iki şekilde kullanıyorsunuz: İlki diğer PSP cihazlara bağlantı amaçlı ki bunu ya oyun oynarken ya da dosya transferi sırasında yapıyorsunuz. İkincisi ise internete bağlanırken. Ürünün ana menüsünde bulunan Internet Browser yardımı ile internete girebiliyorsunuz.

    Ürün şimdilik POP3 ve MSN gibi uygulamaları desteklemiyor. Ancak ilerde çıkarılacak güncellemelerle yeni özellikler eklenebilir. Ki bu yeni özelliklere en güzel örnek Web Browser. İlk versiyonlarda bulunmayan bu özellik firmware güncellemesi ile sağlanmış. Bu da cihazın esnekliğinin ne seviyede olduğunu gösteren güzel bir örnek.
    Cihazda Ad Hoc Mode ve Infrastructure Mode olmak üzere 2 tip kablosuz ağ bağlantı şekli bulunuyor. Bunlardan ilki iki PSP’nin bir bağlantı noktasını (Access Point) kullanarak iletişim kurmasını sağlarken, ikincisi ise cihazın doğrudan bir bağlantı noktası ile iletişim kurmasını sağlıyor.
    Öte yandan ülkemizde henüz gerçekleşmese de ABD’de PSP ile televizyon bile seyredilebiliyor. Kablosuz ağlara bağlanabilme özelliği ile gerçekleştirilen bu işlem ile hareket halinde de televizyon seyretmeniz mümkün.

    ARTILARI


    * Gelişmiş multimedya özellikleri
    * İnternete bağlanabilmesi


    EKSİLERİ

    * Oyunları biraz pahalı


    SONUÇ

    Taşınabilir eğlence aracı olan PSP, gelişmiş multimedya özelliklerine kablosuz ağlara bağlantı ile internet fonksiyonunu da eklemeyi başarmış güzel bir cihaz. İlk bakışta daha çok gençlere hitap ettiği düşünülse de yetişkinlerin de zevkle kullanabileceği bir ürün.

    Sony PlayStation Portable


    İşlemci: 333 MHz
    Bant Genişliği: 128 bit
    LCD Ekran: 480x272 piksel 16.7 milyon renk, 130 bin piksellik, 16:9 formatında TFT aktif Matrix ekran
    Medya: UMD (1.8 Gbyte)
    Özellikler: 802.11b kablosuz ağlara bağlanabilme
    Giriş ve Çıkışlar: USB 2.0, Stereo kulaklık çıkışı, uzaktan kumanda girişi, güç girişi, kızılötesi
    Desteklediği formatlar: MP3, ATRAC 3plus ve MPEG-4 AAC
    Bellek: Dahili 4 Mbyte, Memory Stick Duo bellek yuvası, 32 Mbyte Memory Stick Pro Duo bellek de kutusundan çıkıyor
    Boyutlar: 65 mm x 64 mm x 4.2 mm
    Ağırlık: 260 gr

      Forum Saati Cuma Kas. 15, 2024 12:07 am